Op 10 oktober 2017 is het de ‘Werelddag geestelijke gezondheid’, met als Vlaamse ambassadeur televisiemaker en filmregisseur Nic Balthazar. Met dit initiatief wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het grote publiek bewust maken van het feit dat er wereldwijd miljoenen mensen kampen met depressie, angststoornissen en andere psychische problemen.

SamenVeerkrachtig
Bij ons voelt een kwart van de Vlamingen zich niet goed in zijn vel. Reden genoeg om ook hier actie te ondernemen. In Vlaanderen zullen we niet één, maar tien dagen – van 1 tem 10 oktober – evenementen organiseren om het thema ‘mentale gezondheid’ te helpen bespreekbaar maken. Verschillende organisaties zullen hun steentje bijdragen en acties op touw zetten. Er zal een uitgebreid programma zijn met wandelingen, tentoonstellingen, fuiven, workshops, poëzie, toneel, originele therapieën waar iedereen eens kan van proeven, … Binnenkort vind je een overzicht van acties in de buurt terug op het patiëntenintranet. De rode draad is: ‘Samen veerkrachtig’.

 

Veerkracht heb je nodig om na een moeilijke periode terug verder te kunnen. Een belangrijke factor in jouw herstel en het voorkomen van herval, is de steun van familie, vrienden en je omgeving. Vandaar dat het belangrijk is erover te kunnen praten. En hoe meer het taboe op psychische problemen wordt doorbroken, hoe meer je op begrip kunt rekenen.  

Ambassadeur van de ‘Werelddag geestelijke gezondheid’ is niemand minder dan Nic Balthazar. Met Ben X (over autisme) en Everybody Happy (over burn-out) regisseerde Nic twee films die nauw aansluiten op het thema. “Er rust nog altijd een vreselijk taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft. Onze prestatiemaatschappij dwingt ons sterk te zijn. Maar wie mentaal niet helemaal fit is, wordt weggezet als zwak. Zorgwekkend, vind ik dat.”, aldus Nic Balthazar. ”Veerkracht houdt in dat je ook ongeluk in je leven toelaat, dat je omgaat met tegenslagen. Met andere woorden: je mag gerust eens falen. Ik vind dat een mooie gedachte om mee door het leven te gaan.” Tussen 1 en 10 oktober zal hij op opduiken tijdens enkele evenementen. 

Bron: http://www.samenveerkrachtig.be/

" Op 10 oktober 2017 is het de ‘Werelddag geestelijke gezondheid’, met als Vlaamse ambassadeur televisiemaker en filmregisseur Nic Balthazar. "