" Op 9 mei stelde het PCM de deuren open voor een delegatie van de KWB. Lees hierbij het verslag van hun bezoek. "

Op 9 mei ll. stelde het PCM de deuren open voor een delegatie van de KWB (de Kristelijke Werknemersbeweging). De KWB was geïnteresseerd in de infrastructuur en de werking van ons ziekenhuis. De meesten kenden het ziekenhuis enkel van de buitenkant of via verhalen van vrienden en kennissen. Ze waren dan ook benieuwd om te ontdekken wat er nu achter de muren van het voormalige klooster schuil gaat, en hoe psychische aandoeningen anno 2018 behandeld worden.

Bart Van Nieuwenhuyse, hoofdverpleegkundige van de Horizon, onze afdeling voor personen vanaf 60 jaar, vertelde met animo over het ontstaan van het ziekenhuis. Aan de hand van foto’s van vroeger en nu en met boeiende anekdotes wist hij de historiek levendig te illustreren. Een bezoek aan de indrukwekkende kapel kon niet ontbreken.

Daarna gaf kwaliteitscoördinator Tina Goosen een uiteenzetting over de psychiatrie en de huidige behandelingsmogelijkheden in het ziekenhuis. “We streven als ziekenhuis transparantie na op alle niveaus. Er bestaan nog veel misvattingen over mensen met psychische problemen en psychiatrie in het algemeen. We willen met deze rondleidingen inspelen op de vraag om een beter beeld te krijgen van het leven en de behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. Het is belangrijk de taboes m.b.t. psychisch lijden verder af te bouwen”, aldus Tina Goosen. Na het theoretisch stuk over psychische aandoeningen, de behandeling en diverse therapieën, en de verschillende afdelingen, was het tijd voor een pauze met koffie en cake. Enkele bezoekers kwamen ook zelf met verhalen, over hoe ze vroeger hier naar de mis kwamen, over de ‘nonnekes’ die hier tot eind vorige eeuw nog regeerden, over het kleine ‘kapelleke’ op het domein, over een kennis die hier eens was opgenomen, … Het kwam tot een boeiende interactie tussen de bezoekers en de medewerkers van het ziekenhuis.

Therapeute Ruth Desmet sloot met een rondleiding door de Waaier het bezoek af. Ze ging dieper in op het therapie-aanbod, en kon met enkele concrete voorbeelden de werking tastbaar maken.

De KWB-leden waren unaniem enorm enthousiast en lovend over de rondleiding. “We wisten niet wat we moesten verwachten, maar het was zeer boeiend. Je krijgt eens een ander beeld”. “Het is toch een mooi domein, met nog veel groen, zo midden in het centrum van Menen”. “De medische wereld verandert snel, ook de psychiatrie, daar zijn we ons niet altijd van bewust”.

“Een tijdje geleden kwamen ook de laatstejaars van een middelbare school op bezoek. We proberen onze uitleg telkens aan te passen aan de doelgroep. Ondanks de vele acties als “Rode Neuzen Dag” en programma’s als “Over de streep”, leven er bij jongeren ook nog veel vooroordelen over psychisch lijden”, zegt kwaliteitscoördinator Tina Goosen. “Als wij als psychiatrisch ziekenhuis door dergelijke initiatieven ook maar een klein beetje kunnen bijdragen tot het doorbreken van de taboes, en hoop kunnen geven, door te tonen dat er deskundige hulp beschikbaar is, dan is een deel van onze missie geslaagd”.