26 januari 2018 ←Terug naar overzicht

" Nieuwsgierig naar onze infosessies die georganiseerd worden door de polikliniek? Lees hierbij een kort verslag van de laatste infosessie rond rouw. "

Onze polikliniek biedt ambulante therapeutische zorg aan bij psychische problemen. Vanuit dit aanbod organiseren zij regelmatig infosessies voor geïnteresseerden, er kwamen reeds onderwerpen rond burn-out, online hulpverlening,… aan bod. Laatst bracht onze psychologe, Eline Dekens, een infosessie rond rouw. Een korte beschrijving van de infosessie kunt u hieronder lezen.

In het dagelijks leven wordt ieder van ons wel eens geconfronteerd met verlies. Bij verlies denken wij al snel aan het overlijden van een persoon, maar het kan even goed gaan over verlies van iets wat belangrijk voor je was. Verlies kan gepaard gaan met verwarrende gevoelens, gedachten en lichamelijke veranderingen. Dit proces heet rouwen.

In onze maatschappij heerst nog al te vaak het idee dat verlies iets is wat je moet “verwerken”. Uitspraken zoals “Je moet de draad weer oppakken”, “je zal er sterker uitkomen”, “het gaat wel weer over”… zijn dan ook geen uitzonderingen. Deze opvattingen vertrekken van het idee dat rouw een eindpunt zou hebben en dat tijd alle wonden zou helen. Maar is dit wel zo? Klopt het dat verlies beter verwerkt is naarmate de tijd vordert?
Volgens de nieuwe visie over rouwen, klopt dit helemaal niet! Verlies is niet iets wat we moeten “verwerken”, maar iets wat we ons eigen moeten maken, het wordt een deeltje van jezelf. Wanneer je geconfronteerd wordt met verlies dan zal je moeten leren leven in de afwezigheid van dat wat verloren is gegaan. Dit wil zeggen dat rouw zoeken is naar een nieuwe betekenis. “Je bent waar je hebt van gehouden”.
Rouwen is dan ook iets uniek. Iedere persoon zal dit op zijn eigen manier doen. Sommige mensen zullen de noodzaak voelen om er veel over te praten, terwijl anderen net liever afleiding zoeken door zoveel mogelijk actief bezig te zijn… Vaak zullen strategieën die gericht zijn op vermijden van het verlies en strategieën die gericht zijn op confrontatie met het verlies elkaar afwisselen. De ene manier om ermee om te gaan is dan ook niet beter dan de andere. Ieder individu kan best op zoek gaan naar wat voor hem/haar het beste werkt om het verlies een plaats in het zijn/haar leven te geven.

Neem gerust een kijkje in onze agenda om de onderwerpen van de infosessies begin 2018 te bekijken en je eventueel in te schrijven.